fallback

Мигрантският поток трябва да бъде съкратен, отсече Меркел

Днес ще се проведе спешна среща между ЕС и Турция за решаване на проблема с бежанската криза

07.03.2016 | 14:45 Автор: Луиза Божинова

Необходимо е за всички страни членки на Европейския съюз (ЕС), включително и за Гърция, мигрантският поток да бъде съкратен.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел преди началото на днешната извънредна среща на върха в Брюксел между лидерите на ЕС и турския премиер Ахмед Давутоглу. На срещата ще се обсъждат мерките за намаляването на мигрантския поток през Егейско море и ще бъде проведена при закрити врати. 

"Искаме да постигнем това, че броят на нелегалните бежанци да се намали не само за някои страни, а за всички, в това число и за Гърция. Затова ни е нужно устойчиво решение, при което да осигурим защитата на външните граници, което е условие по Шенген", обясни Меркел. 

Анкара разчита, че Брюксел ще ѝ предостави финансова помощ, която ще бъде използвана за осигуряването на условия за живот на пристигналите на територията на Турция бежанци. 

Ангела Меркел подчерта, че мигрантската криза трябва да се решава само с координация с Турция. Тя се надява, че на срещата страните от ЕС ще се придвижат по въпроса и ще намерят начини да подобрят ситуацията с общи мерки, а не с едностранни решения. 

fallback
Още от Свят
fallback