Тръмп не искал военните в САЩ да нарушават международното право

Кандидатът за президент от Републиканската партия е против преследването на терористите и техните семейства

05.03.2016 | 10:45 Редактор: Луиза Божинова
Тръмп не искал военните в САЩ да нарушават международното право

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че няма да иска от американските военнослужещи да действат в нарушение на нормите на международното право, преследвайки терористите и техните семейства, пише Wall Street Journal. 

"Всички законни пълномощия при спирането на терористите трябва да се спазват. Разбирам, че САЩ имат задължения по международното право и няма да заповядвам на военните да нарушават тези задължения. Ще се допитвам до тях за съвети по тези въпроси", заяви Тръмп.

По-рано той бе уверен, че военните на САЩ ще се подчинят на заповедите му като президент на страната да преследват семействата на терористите и да използват мъчения при разпитите им. Няколко десетки влиятелни експерти в сферата на външната политика и сигурност заявиха, че американските военни ще откажат изпълняването на подобни незаконни заповеди. 

Преследването на семействата на терористите попада под юридическото понятие "колективна вина", което противоречи на международното право.