Доказано: Зика предизвиква микроцефалия на плода

Досега връзката между вируса и заболяването не бе доказана по научен път

05.03.2016 | 08:31 Редактор: Луиза Божинова
Доказано: Зика предизвиква микроцефалия на плода

Вирусът зика атакува и разрушава развиващите се мозъчни клетки при човека.

Това са доказали учени от Института за клетъчно инженерство "Джон Хопкинс" в САЩ. Това е първото научно доказателство за наличието на връзка между вируса и микроцефалията на плода на заразена бременна жена, предаде Франс прес. 

"Изследванията на зародиши и бебета с по-малък размер на главата и мозъка, което е видимото последствие от микроцефалията, в райони, където зика е разпространен, показват аномалии в мозъчната кора. Самият вирус същевременно е открит в тъканите на плода” заяви професор Го Лин Мин от института.

Учените са изложили три вида човешки клетки на влиянието на зика вируса, по метод, наречен "ин-витро експеримент".

Първите са неврални родоначални клетки, които са изключително важни за развитието на мозъчната кора. Повредяването им води до познатите ефекти на микроцефалията. След 3 дни, в които били изложени на щама на вируса, 90% от тези клетки били заразени, а 1/3 вече мъртви.

Другите два вида са стволови клетки и неврони. Те са останали сравнително незасегнати. Заразените клетки допълнително са продължили да репродуцират вируса, а защитните гени не са успели да се активират, което е необичайно явление.

Досега връзката между вируса и заболяването не бе доказана по научен път, въпреки че имаше подозрения, че именно вирусът стои в основата на многобройните случаи на микроцефалия, особено в Бразилия, където върлува епидемията от зика.