Конфликтът в Сирия не е граждански, смята Асад

Президентът на близкоизточната страна не бил отговорен за страданията на народа си

02.03.2016 | 08:45 Редактор: Луиза Божинова
Конфликтът в Сирия не е граждански, смята Асад

Лидерът на Дамаск Башар Асад отхвърли обвиненията, че е отговорен за страданията на народа си. В ефира на германската телевизия ARD, той заяви, че конфликтът в Сирия не е граждански. 

Президентът на близкоизточната страна признава, че положението на сирийското население може да бъде сравнено само с "хуманитарна катастрофа", но в същото време отрече, че регионите, контролирани от силите на правителствената опозиция, са отцепени от външния свят, а армията на Дамаск умишлено възпрепятства доставките на храна.

"Как се стига до заключението, че в тези области не се предоставят храни, след като все още ние не можем да предотвратим доставките на оръжия там?", отговаря на въпроса с въпрос Асад. 

Той определи примирието в страната като "лъч на надежда" и увери, че "ние ще дадем своя принос, за да функционира". Изтъквайки се като помирител, Асад подчерта, че в случай на провал на режима на прекратяване на огъня, виновни ще са другите страни в конфликта.

Спазването на "многостранното споразумение" може и да се окаже трудно, тъй като "имаме работа с повече от сто терористични групировки и с още толкова други страни, които ги подкрепят", заяви президентът на близкоизточната страна.