Сблъсъци при разрушаването на Джунглата

Властите в Кале се опитват от няколко дни да разчистят мястото и да дислоцират живеещите в него при мизерни условия хора

01.03.2016 | 15:10 Редактор: Ирина Георгиева
Сблъсъци при разрушаването на Джунглата

Мигрантите от незаконния лагер Джунглата край Кале влязоха в сблъсъци с полицията. Властите във френския пристанищен град се опитват от няколко дни да разчистят мястото и да дислоцират живеещите в него при мизерни условия хора.

Още по темата

След пристигането на силите за борба с безредиците мигрантите оказали съпротива и отказали да напуснат палатките и паянтовите постройки, в които живеят. Бежанците започнали да хвърлят камъни по  органите на реда, които отвърнали със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. 

"Процесът по преместването на мигрантите е особено тежък. Срещаме съпротива от хората тук, които не искат да напуснат. Осигурили сме подходящи за живеене фургони, но въпреки това никой не иска да се настани в тях", коментира заместник-префектът на Кале Етиен Деспланке.

Френските власти осигуриха фургони с отопление, в които могат да бъдат настанени до хиляда души. На други около две хиляди мигранти са предложени места в около 100 приемни центъра във Франция.

Бежанците, които за предимно от Африка и Близкия изток, не желаят да се преместят, тъй като се опасяват, че ще им се наложи да поискат убежище в страната. А това според тях ще попречи на плановете им да преминат във Великобритания, която е крайната им цел.