fallback

Супер вторник в Съединените щати

В 12 щата се провеждат първични избори за президент

01.03.2016 | 14:39 Автор: Анисия Иванова

Днес е така нареченият Супер вторник в Съединените щати. В 12 щата на страната се провеждат предварителните избори за кандидат за президент както на Републиканската, така и на Демократическата партия.

Доста оспорвана е битката в средите на Демократическата партия, където смятаният за аутсайдер Бърни Сандърс е сериозна конкуренция за Хилари Клинтън. Бившият държавен секретар на САЩ обаче го победи на първичните избори в Невада, Южна Каролина и Айова, но загуби в Ню Хемпшир.

"Това, което всички трябва да направим, е да положим усилия Америка отново да се обедини. Трябва да бъдем единни и да работим заедно за успеха", обяви Хилари Клинтън, кандидат на Демократическата партия.

Фаворит при републиканците се очертава милиардерът Доналд Тръмп, който води убедително в повечето от щатите. Изключение правят два щата. Единият е Тексас, където Тед Круз, който е сенатор именно от там, изглежда сигурен победител.

Другият е Минесота, където Марко Рубио оспорва първото място на Тръмп. Милиардерът спечели първичните избори в Невада, Южна Каролина и Ню Хемпшир, но загуби в Айова.

 

fallback
Още от Свят
fallback