fallback

Франция започна "почистване" на "джунглата" в Кале

Властите изчислиха, че около 1000 имигранти ще бъдат засегнати от плана за изгонване

29.02.2016 | 16:00 Автор: Ирина Георгиева

Френски екипи започнаха да разбиват с чукове импровизираните постройки в южния сектор на бежанския лагер на френското пристанище в Кале, известен като Джунглата.

До събарянето се стигна, след като преди повече от седмица излезе заповед, с която се нарежда всички мигранти да напуснат мястото.

Още по темата

Голяма част от мигрантите оставиха постройките непокътнати и бързо напуснаха лагера. На мястото имаше и екипи за борба с безредиците.

В периферията на лагера бяха разположени два булдозера и водни оръдия, въпреки че не се стигна до използването им, пише BBC.

Правителството планира да премести мигрантите в приемни центрове. Тези, които живеят в лагера, са предимно от Близкия Изток, Афганистан и Африка. По този начин управляващите се надяват да пресекат канала им за достигане на Великобритания - често с помощта на каналджии.

Властите изчислиха, че около 1000 имигранти ще бъдат засегнати от плана за изгонване, докато от хуманитарните агенции твърдят, че броят на хората, живеещи там, е много по-висок.

Френските власти казват още, че общите части на лагера, където са местата за поклонение и училищата, няма да бъдат засегнати и описват "почистването" като "хуманитарна операция".

Условията в южния сектор на лагера са "мизерни" и заради това той се превърна в спорен въпрос между Франция и Великобритания.

fallback
Още от Свят
fallback