Извънрдено положение в Гърция заради бежанците

"Гърция е поставена на колене", заяви министърът по миграцията Янис Музалас

29.02.2016 | 12:48 Редактор: Мария Аладжова
Извънрдено положение в Гърция заради бежанците

Извънредно положение заради бежанската криза се очаква да бъде обявено в някои райони на Гърция, съобщи БНР.

Над 6 хиляди бежанци и мигранти са на палатки в граничния пункт Идомени, на границата с Македония, в очакване да преминат. На ден се пропускат между 300 и 500 души. Палатковият лагер разчита предимно на помощта на доброволци.

Не спира и потокът към гръцките острови, където фрегати на НАТО поеха контрола. Част от бежанците са прехвърляни в Пирея, Кавала и Солун. Местните власти предоставят временни лагери за настаняване в закрити спортни зали и бивши военни поделения. 

Междувременно стана ясно, че Атина обмисля да наложи вето при липса на единно споразумение за разпределение на бежанците по квоти между всички европейски.

Общият брой на блокираните в страната е 25 хил., а до месец се очаква да достигнат 70 хил. души. Гръцкият министър по миграцията Янис Музалас заяви, че при затваряне на границите от други европейски страни, мигрантите ще се настаняват за неопределено време в цялата страна. По думите на Музалас "Гърция е поставена на колене".

Министърът на вътрешните работи провежда извънредно съвещание за промяна в мерките към мигранти и бежанци днес.

Премиерът Алексис Ципрас пък за пореден път отправи критика към едностранното затваряне на граници от европейски страни.

/Снимка: Архив/