fallback

Събарят незаконния лагер край Кале

Властите във френския пристанищен град се подготвят за принудителната евакуация на близо 4500-те мигранти

23.02.2016 | 15:21 Автор: Ирина Георгиева

Изтече крайният срок, в който обитатели от незаконния лагер Джунглата край Кале трябва да го напуснат. Властите във френския пристанищен град се подготвят за принудителната евакуация на близо 4500-те мигранти.

Още по темата

Незаконно живеещите в палатки и дървени постройки хора имаха няколко дни, за да пристъпят към доброволното им събаряне. Ако това не стане до днес вечерта властите предупредиха, че ще изпратят полиция за принудителното изваждане на мигрантите.

Очаква се между 800 и хиляда души да бъдат настанени в нов лагер, изграден от контейнери, които са оборудвани с всичко необходимо за нормален живот.

"Търсим начини да настаним всички бежанци, които живеят в Джунглата. Тук условията са ужасяващи, но не е редно лагерът да бъде разрушен, без да има яснота къде ще бъдат настанени всички хора", коментира хуманитарният служител Сара.

Броят на палатките в Джунглата през последните месеци нарасна неимоверно, което създаде проблеми на местните власти. В лагера липсва чиста питейна вода и канализация и районът около него буквално бе превърнат в сметище от хилядите мигранти, опитващи се да преминат нелегално във Великобритания.

Набезите на бежанците, търсещи по-добър живот отвъд Ламанша принудиха властите да поставят заграждения около пътя, водещ към тунела, и да изсекат високата растителност в района.  

 

fallback
Още от Свят
fallback