fallback

Жители на град в Полша искат премахването на бежански център

Петицията вече е подписана от 600 души

22.02.2016 | 14:56 Автор: Мария Аладжова

Жителите на полския град Устрон събират подписи с искане за преместването на разположения на тяхна територия център за бежанци. 

"Градът ни е прекалено малък, за да се водят тук бежанци. Хората просто се страхуват", заявиха те на среща с градската управа.

Петицията вече е подписана от 600 души, съобщава полската телевизия ТВН24.

В центъра сега живеят около 80 души, повечето от които са украинци и казахстанци. Местните жители се опасяват, че може да пристигнат бежанци от Сирия, но Ева Пехота, говорителката на Управлението по въпросите на чужденците, увери че това няма да стане. 

"Приемането на мигранти от арабските страни в Полша като цяло е под въпрос", заяви тя. "До края на 2016 г. у нас може да пристигнат най-много 400 души. До момента има само 100 искания за лица, които може да бъдат заселени в Полша", каза още Ева Пехота. 

"Всички бежанци ще бъдат внимателно проверени, за да се установи дали представляват опасност", подчерта тя.

Полша е поела задължението да приеме 7000 бежанци за две години по силата на европейската програма за разселване на пристигналите в Европейския съюз нелегални мигранти. Засега полските власти са обявили готовност да приемат само 400 души до края на 2016 година. 

Първите 100 от тях ще пристигнат в страната през следващия месец. Те ще бъдат настанени в специален център в местността Дембак близо до Варшава, предаде ТАСС.

/Снимка: Архив/

fallback
Още от Свят
fallback