fallback

Европейците искат Великобритания в ЕС

Европейските лидери все още не са решили за исканията на Лондон

19.02.2016 | 16:12 Автор: Анисия Иванова

Без съгласие по реформите, за които настоява Великобритания завърши първият ден от Европейския съвет в Брюксел. Днес европейските лидери продължават да търсят решение за бъдещето на Лондон ЕС.

Европейските лидери заседаваха до 5.30 ч. тази сутрин, но така и не се стигна до сделка с Лондон.

Британският премиер Дейвид Камерън е поискал аварийно спиране на социалните помощи за безработни на мигранти от ЕС за максимален период от 13 години, ако системата на Албиона бъде подложена на прекомерен натиск.

Именно това е едно от условията на Лондон за оставането в Общността. Исканията на Лондон за промени в работата на съюза са в общо четири области.

Първото е въвеждането на т.нар. “червен картон” - 15 или повече страни да могат да блокират европейски закони. Второто е да се намали влиянието на решенията на страните от еврозоната върху останалите. Третото - да не е задължително Лондон да се обвързва по-дълбоко с Европейския съюз и четвърто въвеждането на т.нар. “внезапна спирачка”, която да ограничава определен вид социални плащания за европейски мигранти.

Последната точка е най-спорната. Категорично против това искане се обявяват Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Междувременно социологическо проучване показва, че 60 на сто от европейците искат Великобритания да остане в ЕС. 

67% от анкетираните в България подкрепят оставане на Великобритания в ЕС, а 7% са против.

 

fallback
Още от Свят
fallback