fallback

Eurostar поиска компенсации заради набезите на бежанците

Ръководството на Eurotunnel призова Великобритания и Франция да положат още усилия за сигурността на входа на тунела под Ламанша

19.02.2016 | 13:10 Автор: Ирина Георгиева

Ръководството на Eurotunnel призова Великобритания и Франция да положат още усилия за сигурността на входа на тунела под Ламанша при пристанищния град Кале. Директорът на компанията Жак Гунон поиска и компенсации в размер на 29 милиона евро за пропуснати ползи при имигрантските набези, спиращи работата на високоскоростните влакове.

Още по темата

От Eurostar обявиха, че от миналата есен набезите на мигрантите в тунела са намалели, заради поставянето на защитни ограждения и увеличаването на полицейското присъствие на британско-френската граница.

Според директорa на Eurostar Жак Гунон обаче компанията е претърпяла загуби за 29 милиона евро под формата на приходи, заради прекъсвания на трафика в тунела под Ламанша.

"Голяма част от проблемите, които създаваха бежанците са разрешени. Това е нещо, за което трябва да благодарим на британския вътрешен министър Тереза Мей й на френския й колега Бернар Казньов. Но въпреки това са необходими още усилия, тъй като набезите, макар и в по-малки мащаби, продължават", обясни Гунон.

Според ръководството на Eurostar освен изграждането на защитни стени около съоръжението, трябва да се установи и общ център за сигурност в района на тунела при Кале. Той би осигурил по-гладко сътрудничество между британските и френските охранители на жп линията, уточни Гунон.

Френският пристанищен град Кале е отправна точка за стотици мигранти, основно от Западна Африка и Близкия изток, които се опитват да преминат нелегално на територията на Великобритания. Заради набезите им през миналата година работата на тунела под Ламанша многократно бе спирана.

 

fallback
Още от Свят
fallback