Eurostar поиска компенсации заради набезите на бежанците

Ръководството на Eurotunnel призова Великобритания и Франция да положат още усилия за сигурността на входа на тунела под Ламанша

19.02.2016 | 13:10 Редактор: Ирина Георгиева
Eurostar поиска компенсации заради набезите на бежанците

Ръководството на Eurotunnel призова Великобритания и Франция да положат още усилия за сигурността на входа на тунела под Ламанша при пристанищния град Кале. Директорът на компанията Жак Гунон поиска и компенсации в размер на 29 милиона евро за пропуснати ползи при имигрантските набези, спиращи работата на високоскоростните влакове.

Още по темата

От Eurostar обявиха, че от миналата есен набезите на мигрантите в тунела са намалели, заради поставянето на защитни ограждения и увеличаването на полицейското присъствие на британско-френската граница.

Според директорa на Eurostar Жак Гунон обаче компанията е претърпяла загуби за 29 милиона евро под формата на приходи, заради прекъсвания на трафика в тунела под Ламанша.

"Голяма част от проблемите, които създаваха бежанците са разрешени. Това е нещо, за което трябва да благодарим на британския вътрешен министър Тереза Мей й на френския й колега Бернар Казньов. Но въпреки това са необходими още усилия, тъй като набезите, макар и в по-малки мащаби, продължават", обясни Гунон.

Според ръководството на Eurostar освен изграждането на защитни стени около съоръжението, трябва да се установи и общ център за сигурност в района на тунела при Кале. Той би осигурил по-гладко сътрудничество между британските и френските охранители на жп линията, уточни Гунон.

Френският пристанищен град Кале е отправна точка за стотици мигранти, основно от Западна Африка и Близкия изток, които се опитват да преминат нелегално на територията на Великобритания. Заради набезите им през миналата година работата на тунела под Ламанша многократно бе спирана.