fallback

9 души са задържани за снощния атентат в Анкара

Ахмет Давутоглу ще държи отговорен режима в Дамаск

18.02.2016 | 13:33 Автор: Мария Аладжова

Девет души са били задържани във връзка със снощния атентат в Анкара, при който загинаха 28 души. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Анадолската агенция. 

"Известно е, че атаката е била извършена от членове на ПКК със съдействието на човек на кюрдските милиции "Отряди за народна самоотбрана", проникнал от сирийска територия. Той се казва се Салих Неджар и е роден през 1992 година в Северна Сирия. Благодарение на работата на разузнаването и полицията са задържани 9 души", съобщи Давутоглу.

Според турския премиер атаката доказва, че милициите са терористична групировка. 

Той предупреди Русия да не използва организацията срещу Турция и обвини режимът в Дамаск, че е пряко отговорен за кървавия атентат.

“Обстрелът на позиции на "Отрядите на народна самоотбрана" в Северна Сирия ще продължи”, категоричен бе Давутоглу.

Междувременно лидерът на Кюрдската партия "Демократичен съюз" Салех Муслим опроверга твърденията, че военното крило на партията стои зад атентата в Анкара.

По думите на Муслим в организацията никога не са чували името на човека, сочен за извършител. Лидерът на кюрдите е убеден, че обвиненията на Давутоглу са пряко свързани с опитите на турската страна да се намеси в Сирия.

След нападението в Анкара турски самолети започнаха да бомбардират кюрдски военни лагери в Северен Ирак. Турското правителство съобщи, че при ударите са били унищожени между 60 и 70 екстремисти, сред които и високопоставени фигури.

Днес втора експлозия избухна в Турция, в югоизточната провинция Диарбекир. По първоначални данни при взрива са загинали 7 военни.

fallback
Още от Свят
fallback