fallback

Правителството на Украйна оцеля, не мина вота на недоверие

Преди гласуването Порошенко призова Яценюк доброволно да хвърли оставка

17.02.2016 | 15:45 Автор: Василия Пейчева

Правителството на Украйна оцеля, след като парламента на страната не подкрепи предложението за вот на недоверие към премиера Арсений Яценюк. В продължение на близо четири часа парламентът обсъжда доклада на правителството за изминалата година.

Преди гласуването президентът на страната Петро Порошенко призова Яценюк доброволно да подаде оставка, защото 70% от населението не е доволно от работата на правителството.

"Страната е с пълна хазна, армията е въоръжена, а заплатите и пенсиите се изплащат редовно. Искам парламентът да реши какво ще е бъдещето на страната. Готови сме да оставим правителството в ръцете на следващия премиер и ще го направим с чест и достойнство", заяви премиерът Яценюк.

Предложението за гласуване на вот на недоверие беше подкрепено само от 194 депутати при необходими 226. В резултат на това, парламентът се оказа в парадоксална ситуация – депутатите няколко минути по-рано признаха работата на правителството за незадоволителна, но не можаха да го разпуснат.

Преди гласуването във Върховната рада украинският президент Петро Порошенко призова и главния прокурор на Украйна да подадат оставка. Порошенко обяви и че правителството има нужда от цялостно преустройство и че моментът за частични промени е отминал.

Реакцията на главния прокурор на Украйна Виктор Шокин не закъсня и той подаде оставка. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк каза, че цени критиката на парламента, но смята пътя на правителството за единствения правилен.

 

fallback
Още от Свят
fallback