fallback

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег

Свикват спешно Съвета за сигурност на ООН

07.02.2016 | 09:06 Автор: Ирина Георгиева

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, което според критиците е тест със забранена ракетна технология, пише BBC. Говорителят на държавната им телевизия съобщи, че Северна Корея успешно е "поставила" сателит в орбита.

Още по темата

Предполага се, че ракетата е била изстреляна в южна посока и е преминала през японските острови Окинава.

Изстрелването бе упрекнато от Япония, Южна Корея и САЩ, които са поискали спешна среща на Съвета за сигурност на ООН по-късно днес.

Северна Корея настоява, че космическата й програма е с чисто научен характер, но САЩ и Южна Корея, дори и Китай смятат, че ракетата е насочена за развитието на интер-континенталните балистични ракети, с цел да ударят САЩ.

Северна Корея предизвика международни критики в началото на годината с четвърти тест на ядрена бомба - на 6 януари.

Реакции

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН забранява на държавите да използва всякакви ядрени или балистични ракети.

В изявление на космическата агенция на Северна Корея заявиха, че спътник Kwangmyongsong-4 е влязъл в орбита около 10 минути след изстрелването от космическия център Sohae в провинция Северен Пхьонан.

По думите на говорителя на държавната телевизия изстрелването е наредено от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, който планира да изпрати още спътници в бъдеще.

Говорителят на южнокорейското министерство на отбраната добави, че военен кораб е "засякъл" старта в 9:31 (00:31 GMT).

Съветникът по националната сигурност на САЩ Сюзан Райс подчерта, че използването на балистични ракети от страна на Северна Корея е "още едно дестабилизиращо и провокативно действие".

"Ракетни и ядрени програми на Северна Корея представляват сериозна заплаха за нашите интереси - включително и за сигурността на някои от нашите най-близки съюзници", каза тя в изявление.

Претендентът на републиканците в президентските избори на САЩ през 2016г. коментира събитието по време на дебат в Ню Хемпшир. Доналд Тръмп заяви, че ще работи с Китай за решаването на севернокорейския ядрен въпрос.

"Бих се разбрал с Китай. Нека те решат този проблем. Те могат да го направят бързо и оперативно. Това е, което трябва да направим със Северна Корея", обяви Тръмп.

Предишни изстрелвания

  • Февруари 2016г.: изстреляна е ракета, за която е съобщено, че пренася сателит;
  • Май 201г.5: Северна Корея обяви, че успешно е тествала балистична ракета от подводница; Не е потвърдено от САЩ;
  • Декември 2012г.: Северна Корея изстреля тристепенна ракета, с която успешно изведе спътник в орбита; От САЩ потвърдиха;
  • Април 2012г.: Изстреляна е тристепенна ракета, но експлодира малко след излитането си и падна в морето;
  • Април 2009г.: Изстреляна е тристепенна ракета. От Северна Корея заявиха, че операцията е успешна, докато от САЩ отрекоха - смятат я за неуспешна и че е паднала в морето;
  • Юли 2006г.: Северна Корея изстреляла поне 6 балистични ракети с малък, среден и голям обсег, включително и Taepodong-2. От САЩ заявиха, че са се провалили малко след излитането

 

 

fallback
Още от Свят
fallback