Кремъл за филма на BBC: Жалко е да си губим времето за глупости!

Британската медия написа сценарий за война между Русия и НАТО

04.02.2016 | 15:56 Редактор: Мария Аладжова
Кремъл за филма на BBC: Жалко е да си губим времето за глупости!

Представители на руското правителство заявиха, че не са гледали филма на BBC, в който се разказва за съществуващ сценарий на ядрена война между Русия и НАТО. "Жалко е да се губи време за подобни глупости", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА.

"За съжаление в последно време от BBC пускат доста некачествена продукция, заради това ние не бързаме да се запознаваме с нея всеки път", поясни Песков в отговор на въпрос за това дали е гледал филма, озаглавен "Третата световна война: в командния пункт"

Във основата на филма е заложена симулация на военен конфликт. Русия напада Латвия и докато мисли как да прпоцедира, САЩ и Великобритания взимат решението да помогнат на латвийското правителство и да освободят страната от руското военно настъпление.

В отговор на това Русия нанася ядрен удар на Великобритания, при който загиват 1200 британски войници и моряци. Това незабавно провокира САЩ, които отвръщат на удара на Русия и с това започва Третата световна война.

"Просто е жалко да си губим времето за глупости", констатира Песков. 

Това е вторият подобен материал на BBC на тема Русия. През изминалия месец британските журналисти заснеха документален филм за президента Владимир Путин, в който руският държавен глава е обвинен в корупция и облагодетелстване на съратници и приятели на управляващата власт.

"Ние сме виждали как той (Путин) прави своите приятели и близки съюзници по-богати и изключва онези, които не са от приятелския му кръг и не заемат държавни длъжности. Независимо дали става въпрос за енергийното богатство на Русия или други държавни договори, той пренасочва това към онези, които, както той мисли, ще му служат, и отстранява онези, в които се съмнява. Според мен това е корупция", разказва във филма представителя на американското министерство на финансите Адам Шубин.