fallback

Франция не се съгласи с условията на Камерън

ЕС очаква становището на останалите страни членки

04.02.2016 | 13:27 Автор: Мария Аладжова

Френският президент Франсоа Оланд се обяви против готвения от британския премиер Дейвид Камерън и Съвета на ЕС законопроект. 

Във вторник британският премиер и експертите на европейските институции се договориха за редица реформи, сред които и спирането на социални помощи за новопристигнали мигранти на острова, които ще имат право на подпомагане само след 4-годишен престой. Другото условие, което беше прието е Великобритания да бъде изключена от основния принцип на ЕС – държавите членки да вървят към все по-силна интеграция.

До преговорите се стигна след като Камерън постави ултиматум на ЕС, за да остане Великобритания член на алианса.

„Подкрепяме позицията, че Великобритания трябва да остане в ЕС. Намереният компромис несъмнено позволява да се дадат решения на проблеми, които досега изглеждаха трудно решими, но на Европейския съвет не може да има нови доуточнявания, нито нови преговори“, заяви Франсоа Оланд, цитиран от БНР. С това държавният глава изрази несъгласието на Франция с приетите решения.

По думите му "не може да има вето на страните извън еврозоната", сред които е Великобритания, върху решения, взети от страните членки на валутния съюз. 

Проектът за споразумение между ЕС и Великобритания ще бъде разгледан от останалите 27 страни членки на срещата на върха на 18 и 19 февруари в Брюксел. 

fallback
Още от Свят
fallback