Меркел призова Путин да изпозлва влянието си в Донас

Военните действия на фронтовата линия в Източна Украйна продължават, въпреки преговорите

02.02.2016 | 15:21 Редактор: Мария Аладжова
Меркел призова Путин да изпозлва влянието си в Донас

Германският канцлер Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин "да използва влиянието си" за да спре огъня в Донбас, пише руското делово издание РБК. Новината бе съобщена от говорителя на Меркел - Штефен Зайберт.

"В тази ситуация Русия трябва да използва влиянието си върху сепаратистите", подчерта Зайберт, цитиран от Reuters.

В призива си Меркел е добавила, че руският президент трябва да осигури свободния достъп до зоната на конфликта на представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Телефонният разговор между Путин и Меркел се е състоял по молба на Москва.

В официално съобщение от Кремъл се посочва, че двамата са обсъдили "обстоятелно" въпросите, свързани с овладяването на конфликта в Украйна. Германският канцлер и руският президент са взаимно заинтересовани от трайното прекратяване на военните действия на фронтовата линия, която разделя страните на конфликта, увери Москва.

Освен това Меркел и Путин са повдигнали въпроса относно провеждането на конституционни реформи и организирането на местни избори в Донбас. Русия и Германия ще продължат сътрудничеството си в рамките на споразуменията от "нормадския формат", като в следващите дни се очаква да бъде проведена среща между външните министри на двете държави.

Последният разговор между Владимир Путин и Ангела Меркел се състоя на 30 декември. Тогава в разговора участва пълният състав на "Нормадската четворка" - Владимир Путин, Ангела Меркел, Петр Порошенко и Франсоа Оланд. Държавните глави се договориха да удължат срока на минските споразумения до края на 2016 г.

В понеделник вечерта германският канцлер се срещна с президента на Украйна Петр Порошенко. Украинският държавен глава използва случая, за да призове ЕС да поддържа санкциите срещу Русия, докато Москва не изпълни всичките си задължения съгласно минските мирни преговори. Меркел от своя страна подкрепи призива на своя колега.

Военните действия в Донбас продължават въпреки усилените преговори в посока разрешаване на конфликта. По мнението на Ангела Меркел "реалните политически договорености тепърва предстоят".