fallback

Обама призова за спешни действия срещу вируса зика

Според държавния глава изследванията за разработване на ваксини и лечение трябва да бъдат ускорени

27.01.2016 | 15:16 Автор: Ирина Георгиева

Американският президент Барак Обама призова за спешни действия срещу вируса зика, който свързан с това бебета да се раждат с недоразвити мозъци, пише BBC. Според държавния глава изследванията за разработване на ваксини и лечение трябва да бъдат ускорени.

СЗО предупреди на 25 януари, че вирусът зика може да засегне всички страни в Южна и Северна Америка. Той вече е открит в 21 страни в Карибския регион, Северна и Южна Америка. Симптомите включват леко повишаване на температурата, конюнктив и главоболие. Лекарите са най-притеснени от вредите, които вирусът оказва на бебетата в утробата.

В Бразилия има скок на случаите на микроцефалия - състояние, при бебетата се раждат с необичайно малки глави. В редица Централно и Южно-американски страни са препоръчали на жените да "забавят" плановете си за бременност.

От октомври до момента има 3893 регистрирани случаи на микроцефалия в Бразилия спрямо същия период на предходната година, когато е имало 160 случая.

На други места:

  • Датски турист, прибрал се от Латинска Америка е бил диагностициран с вируса. Регистрираните случаи в Европа са и от Германия, Великобритания, Швеция;
  • Американските здравни власти съобщиха, че в щатите Вирджиния и Арканзас има двама, които са пътували извън Америка и са дали положителни резултати за вируса;
  • Най-голямата компания в Латинска Америка, Grupo LATAM обяви, че отказва да отменя или да променя такси за смяна на полета за бременни жени. които искат да отменят полет до засегнатите страни;

Още по темата

Вирусът "може да се разпространи"

"Президентът подчерта необходимостта от ускорението на изследователските усилия, от които да се предоставят по-добри диагностични тестове, с които да се развият ваксини и терапевтични средства, както и да се гарантира, че всички американци имат информация за вируса зика." - заявиха от Белия дом в изявление.

Обама се запозна с вероятността от потенциалното разпространение на вируса от висши служители на 26 януари и с едно скорошно проучване, според което зика може да повлияе на региони, където живее 60% от населението на САЩ.

Неговият говорител заяви, че е наложително всички американци да имат информация за вируса и мерките, които могат да предприемат, за да се защитят сами.

Директорът на американския национален институт по здравеопазване д-р Франсис Колинс цитира проучване по-рано през януари, според което вирусът може да се разпространи през по-топлите месеци в райони на Източното и Западното крайбрежие на САЩ, както и в голяма част на Средния Запад, където живеят около 200 млн. души.

Правителството в Бразилия съобщи, че ще използва 220 хил. войници в борбата си с комарите, които разпространяват вируса зика. Войниците ще раздават листовки по домовете как да се избегне разпространението на вируса, свързан с това хиляди бебета да се раждат с недоразвити мозъци, пише BBC.

Здравният министър Марсел Кастро направи съобщението като допълни, че Бразилия "губи лошо" в борбата си срещу вируса.

head-shrinking virus spreading worldwide #ZikaVirus #microcephaly pic.twitter.com/F1gERozba4

— Ali Hosseini (@alihosseini_ubc) January 26, 2016

 

Какво представлява вирусът зика?

 

Няма опасност засега вирусът зика да достигне до територията на България, категорични са специалистите.

"В момента за Европа и по-специално за България пряка, директна опасност няма поради много причини. Първо поради сравнително не много интензивните ни контакти. Все пак, ако има риск, той е за бременни жени, които в този период биха посетили тези 10 най-засегнати страни в Южна Америка. Освен това в сезона, в който се намираме при липса на комари, рискът е още по-малък. Няма риск." - заяви гл. здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от Свят
fallback