fallback

ФБР сложи край на Пелиновия бунт в Орегон

При операцията бе убит един демонстрант

27.01.2016 | 12:05

Един демонстрант бе убит, а други осем - арестувани във вторник вечерта в САЩ. Всички са членове на въоръжена група, окупирала от месец офиса на резерват в щата Орегон.

Лидерът на въоръжена група, 40-годишният лидер Амон Бунди бе арестуван заедно с шестимата си последователи, сред които и брат му, 43-годишният Райън Бунди.

Във вторник вечерта, 26 януари агентите ФБР обградиха периметъра около офиса в резервата.

 

Още по темата

Операцията в Мальор започна още на 2 януари, с избухването на Пелиновия бунт, десетилетен конфликт заради държавния контрол на милиони акри земя на запад.

Протестиращите твърдят, че защитават конституцията на САЩ от федералното правителство, което според тях няма право над територията.

Задържаните са обвинени в конспирация и препятстване на федерални лица да изпълнят задълженията си.

Националният резерват Мальор е разположен на площ от 760 кв км и се управлява от Агенцията на САЩ за рибни и диви ресурси.

С годините правата на собствениците на ранчо и животни пускани на паша в района бяха ограничени с цел запазване на дивата природа в резервата.

DETAILS: 1 dead, 1 wounded as feds arrest Ammon Bundy and others in Oregon standoff: https://t.co/SDPFHRhPqq pic.twitter.com/tRGL1WUBPf

— ABC News (@ABC) January 27, 2016

В интервю за Los Angeles Times във вторник вечерта Кливън Бунди, бащата на лидера на въоръжената грума, Амон Бунди каза:

"Смятаме, че федералните изобщо не трябва да са в този щат, в окръга и нямат нищо общо с този въпрос ...

Синовете ми и други хора се опитват да защитят правата ни и нашите свободи. Сега имаме убит човек, мога да кажа, че жертвата е в името на добра кауза"

Първоначално Амон Бънди и неговата 15-членна група превзеха федералния център в резервата след демонстрация в подкрепа на собствениците на ранчо в Орегон, Дуайт и Стив Хамънд, баща и син, осъдени за палеж в защитената територия.

fallback
Още от Свят
fallback