fallback

Военните в Бразилия се включват в борбата срещу вируса зика

За момента няма нито лечение, нито ваксина срещу вируса

26.01.2016 | 16:14 Автор: Ирина Георгиева

Няма опасност засега вирусът зика да достигне до територията на България, категорични са специалистите.

"В момента за Европа и по-специално за България пряка, директна опасност няма поради много причини. Първо поради сравнително не много интензивните ни контакти. Все пак, ако има риск, той е за бременни жени, които в този период биха посетили тези 10 най-засегнати страни в Южна Америка. Освен това в сезона, в който се намираме при липса на комари, рискът е още по-малък. Няма риск." - заяви гл. здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за Bulgaria ON AIR.

Бразилия и борбата и срещу вируса зика

Правителството в Бразилия съобщи, че ще използва 220 хил. войници в борбата си с комарите, които разпространяват вируса зика. Войниците ще раздават листовки по домовете как да се избегне разпространението на вируса, свързан с това хиляди бебета да се раждат с недоразвити мозъци, пише BBC.

Здравният министър Марсел Кастро направи съобщението като допълни, че Бразилия "губи лошо" в борбата си срещу вируса.

За момента няма нито лечение, нито ваксина

"Враг номер едно"

Министър Кастро съобщи, че войските ще започнат да раздават листовки от 13 февруари, както ще дават и съвети как да се изкорени размножаването на комарите. Той заяви пред в. O Globo, че разпространението на вируса зика е една от най-големите кризи в общественото здравеопазване на бразилската история.

Борбата срещу зика може да бъде спечелена само, ако хората допринесат за ликвидирането на комарите от рода Aedes, които го разпространяват, заяви министър Кастро. По думите му тези насекоми предават вируса денга, Чикунгуня и жълта треска - по този начин се превръщат в "обществен враг номер едно" в Бразилия.

"През 2015г. имахме най-много регистрирани случаи денга в историята на Бразилия. Лошо губим в битката срещу комарите." - добави той.

Какво представлява вирусът зика?

  • Вирусът се разпространява от комари предимно от род Aedes, които пренасят тропическа и жълта треска;
  • Първият случай на вируса е регистриран през 1940г. в Африка, но се разпространява и в Латинска Америка;
  • Учените казват, че има все повече доказателства за връзка с микроцефалия, която води до това бебета да се раждат с малки глави;
  • Вирусът може да доведе до повишена температура и обрив, повечето хора не показват никакви симптоми. Няма известно лечение;
  • Единственият начин да се борим с вируса е като се изхвърля застоялата вода, където комарите се размножават и да се защитим срещу ухапване от комар;

 

СЗО предупреди на 25 януари, че вирусът зика може да засегне всички страни в Южна и Северна Америка. Сред симптомите са лека температура, конюнктив и главоболие. Вирусът вече е открит в 21 страни в Карибския регион, Северна и Южна Америка.

Властите са най-загрижени за вредата, която вирусът потенциално може да окаже върху бебетата в утробата. Бразилия записа рекорден скок на случаите на бебета, родени с микроцефалия. Властите в редица страни в Централна и Южна Америка препоръчаха на жените, които са решили да забременеят - да го отложат.

От октомври до момента има 3893 регистрирани случаи на микроцефалия в Бразилия спрямо същия период на предходната година, когато е имало 160 случая.

head-shrinking virus spreading worldwide #ZikaVirus #microcephaly pic.twitter.com/F1gERozba4

— Ali Hosseini (@alihosseini_ubc) January 26, 2016
fallback
Още от Свят
fallback