Кери се срещна със Съвета на страните от Персийския залив

Разговорите в Риад са за Сирия и Иран

23.01.2016 | 13:19
Кери се срещна със Съвета на страните от Персийския залив

Американският държавен секретар Джон Кери се срещна с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив /GCC/ в Саудитска Арабия за преговори по сирийския мирен процес и иранската ядрена програма, съобщи Ройтерс.-

Кери започна визитата си в Риад със срещи с представители на шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския завил – Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, Катар, Оман и ОАЕ.

Той ще има разговори и с Риад  Хиджаб, председател на сирийския опозиционен Върховен комитет по преговорите, който бе формиран преди месец в Саудитска Арабия.

Подкрепата от саудитците сирийска опозиция отхвърли дори индиректни преговори с Дамаск преди изпълнение на условията, включително намаляване наполовина на руските въздушни удари, с което влезе в противоречие с надеждата на Кери за започване на преговорите другата седмица.

Мирните усилия са затруднени и заради отношенията между Саудитска Арабия и Иран, заемащи различни страни в сирийския конфликт и тревогата сред арабските страни от излизането на Иран на петролните пазари.

Напрежението между Риад и Техеран се влоши през януари след екзекуцията на 2 януари в Саудитска Арабия на виден шиитски духовник, което предизвика нападение над саудитското посолство в Иран, довело до скъсване на дипломатическите отношения между двете страни на 4 януари 2016.