fallback

Парламентът на Хърватия гласува правителството

Тихомир Орешкович е новият министър-председател

23.01.2016 | 01:00

Парламентът в Хърватия одобри новото правителство на Хърватия, формирано от дясноцентристки съюз и воден от технократа Тихомир Орешкович, съобщи Ройтерс.

„Идвам да помогна, да фокусирам – и видяхте представянето ми – за икономическия растеж и дали мога да помогна на страната да повиши стандарта на живот на всички граждани на Хърватия“, каза Орешкович.

Още по темата

Основната задача на правителството на най-новия член на ЕС, Хърватия ще бъде да овладее растящия публичен дълг, да намали високата безработица и да насърчи слабото възстановяване през 2015 след 6 последователни години на рецесия.

49-годишният Тихомир Орешкович е роден в Загреб, но е учил в Канада. Той бе номиниран за министър-председател на Хърватия от консервативната Хърватска демократична общност в края на дължи преговори, продължили два месеца след изборите на 8 ноември 2015.

Хърватската икономика е сред най-слабите в ЕС, въпреки че има ръстът й за 2015 се очаква да стигне 1,5%. Публичният дефицит е 87% от БВП и расте, а безработицата е 17,9%.

Бившият финансов директор на израелски фармацевтична компания Орешкович каза, че правителството ще инвестира в енергетика, туризъм и инфраструктура и планира да получи 1 млрд. евро от европейски фондове.

Хърватия ще приватизира нестратегически активи и ще облага с данък неизползвано имущество.

Новият премиер се срещна с инвеститори, притежаващи хърватски дълг в Австрия миналата седмица и им каза, че целта на правителството е да намали дълга и дефицита.

Хърватия трябва да приеме бюджета за 2016 до края на март.

/Снимка: Дубровник, Хърватия/

fallback
Още от Свят
fallback