Журналисти бяха допуснати в руската база Хмеймим в Сирия

Журналистите се запознаха с ежедневието на руските пилоти в Сирия

22.01.2016 | 18:43 Редактор: Мария Аладжова
Журналисти бяха допуснати в руската база Хмеймим в Сирия

Най-малко 57 чуждестранни журналисти бяха допуснати да снимат в руската авиобаза "Хмеймим", намираща се в сирийската провинция Латакия, пише "Интерфакс". Сред тях са били представители на медии от САЩ, Великобритания, Франция, Норвегия, Армения, Беларус и Сирия. Събитието се е състояло на 20 януари, съобщи шефът на пресслужбата на руското военно ведомство - Игор Конашенков.

"Беше им предоставена възможност да се запознаят с бита и живота на военнослужещите в авиобазата, с подготовката за полетите, както и с непосредственото изпълнение на военните мисии", обясни Конашенков.

По думите му представителите на чуждите медии са присъствали на натоварването на хуманитарна помощ, предназначена за блокираните от терористите райони в Сирия.

"Журналистите проявиха голям интерес относно това за кого е предназначен този товар и какво представлява. Руските военни са показали, че той се състои от хранителни продукти и медикаменти. При това храната се приготвя именно в авиобазата "Хмеймим" от военнослужещите", разказа още Конашенков.

Снимките от посещението бяха публикувани на официалната Фейсбук страница на руското Министерство на отбраната. 

Everyday life of the Russian ASF at the Hmeymim airbase in Syria

Posted by Ministry of Defence of the Russian Federation on Wednesday, 20 January 2016