fallback

Русия бомбардира опозиционните сили в Сирия: НАТО

Алиансът обвини Русия, че елиминира бунтовническите сили срещу Асад, вместо ИДИЛ

22.01.2016 | 16:09 Автор: Мария Аладжова

Русия таргетира базите на опозиционни войски в Сирия, вместо тези на ИДИЛ. Това заяви в четвъртък председателят на Военния комитет на НАТО - Петр Павел, цитирани от агенция Anadolu:

"Добре известно е, че Русия атакува предимно опозиционните сили в Сирия, вместо ИДИЛ или други терористични групировки", заяви Павел. 

Руската страна многократно е отричала твърденията, че удря по целите на бунтовническия режим срещу Башар Асад. Веднага след свалянето на руския бомбардировач Су-24 през ноември миналата година, президентът Путин увери, че руските военни атакуват не само ИДИЛ, но и други терористични групировки, които се явяват пряка заплаха за Русия.

НАТО засвидетелства подкрепата си към афганистанските сили за сигурност, които продължават да са изправени преди сериозни предизвикателства, като например появата на нови клетки на "Ислямска държава" на териториите си:

"Ще продължаваме да работим по въпросите, свързани с подготовката и ответната реакцията, които ще помогнат на силите ни да се справят по-добре с всички предизвикателства", заяви висшият главнокомандващ на американските ВВС - ген. Филип Брийдлов.

На 2 декември държавният секретар на САЩ Джон Кери призова членовете на Алианса да се включат в борбата срещу ИДИЛ. "Обърнах се към всеки член на НАТО да заяви подкрепата си в борбата срещу ИДИЛ, като се включи в ударите по гнездата на групировката в Сирия и Ирак", посочи Кери.

fallback
Още от Свят
fallback