fallback

Подемос готова за правителство със социалистите в Испания

22.01.2016 | 15:51

Лидерът на лявата радикална партия в Испания Подемос Пабло Иглесиас предложи в петък, 22 януари да формира правителство със социалистическата партия след изборите на 20 декември, съобщи АФП.

Кабинетът засега обаче остава неясен, защото ще има нужда от още няколко леви партии да се присъединят към програмата, заедно с регионални групи от Страната на баските и Каталуния, което няма да е лесно, съобщава Ройтерс.

 

Още по темата

Лидерът на Подемос Пабло Иглесиас предложи на среща с крал Фелипе да подкрепи лявата коалиция.

Иглесиас каза пред пресата, че е съобщил на краля "желанието ни да формираме правителство със социалистическата партия и обединената левица".

Досега Подемос не бяха обявявали позицията си, която сега дава възможност за обединение на левицата, както искат социалистите, по примера на коалицията, взела властта в Португалия през ноември, пише АФП.

 

Сега кралят трябва да обсъди съставянето на новото правителство с лидера на социалистите Педро Санчес и с председателя на Народната партия и действащ премиер Мариано Рахой.

Очаква се все още кралят да предложи на Рахой, чиято Народна партия спечели най-много места, но без да постигне абсолютно мнозинство на изборите на 20 декември, да формира кабинета, съобщава Ройтерс.

Парламентарният вот през декември в Испания дадоха в резултат разделен парламент, след като избирателите решиха да накажат десницата за политиката й на икономии и корупционните скандали в страната.

Народната партия на Рахой стана първа, но само с 28,7%.

Втори са социалистите с 22%.

Трети - Подемос с 20,6%.

fallback
Още от Свят
fallback