fallback

Валс: Остава извънредното положение във Франция, докато ИД не бъде изкоренена

Френският министър заяви, че Франция е "в състояние на война"

22.01.2016 | 09:26 Автор: Ирина Георгиева

Франция ще се постарае да запази извънредното си положение, докато "общата и глобална война" срещу ИДИЛ не приключи, заяви премиерът Мануел Валс пред BBC. Мерките, въведени след атентатите в Париж от 13 ноември бяха удължени с три месеца. Подобен ход дава на полицията по-голяма власт за провеждането на специални операции или при арести.

Валс предупреди, че миграционната криза в Европа поставя ЕС в сериозна опасност. 

Германският канцлер Ангела Меркел ще проведе разговори с турския премиер Ахмет Давутоглу в Берлин. Страните от ЕС се надяват, че Турция ще помогне с контрола на потока на мигрантите, които достигат ЕС от Сирия и други конфликтни зони.    Интервюиран от главния международен кореспондент на BBC Лиз Дусет (Lyse Doucet) по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария Валс заяви, че Франция е "в състояние на война", което означава "използването на всички средства на френската демокрация в рамките на върховенството на закона, за да се предпазят французите."

Попитан колко дълго се предвижда да остане в сила обявеното извънредно положение, Валс отговорил: "Време, колкото е необходимо. Не може да живеем завинаги в страна, където е обявено постоянно извънредно положение. Докато заплахата е там, трябва да използваме всички средства. Извънредното положение трябва да остане, докато не се избавим от ДАЕШ."

"В Африка, в Близкия Изток, в Азия - ДАЕШ трябва да се изкорени, да се премахна. Това е обща и глобална война, при която сме изправени пред тероризма. Войната, която водим трябва да бъде обща, глобална и безмилостна." - добави Валс.

Още по темата

Повече от 1 млн. мигранти - повечето, от които бежанци са пристигнали в Европа през 2015г. По думите на Валс Европа не може да поеме всички бежанци, бягащи от ужаса на войните в Ирак и Сирия. 

"В противен случай нашите общества ще бъдат напълно дестабилизирани." - предупреди френският премиер.

Според Валс, Европа трябва да предприеме спешни действия за контрол на външните си граници.

"Ако Европа не е способна да защити собствените си граници, тогава цялата идея за Европа ще бъде поставена под въпрос." - добавя той.

Френският премиер не критикува директно германският канцлер Ангела Меркел за поканата й към бежанците през 2015г. По думите й тя е "имала куража", но според него посланието й е било грешно.

"Съобщение, което казва: "Елате, вие сте добре дошли" провокира големи промени за населението. Днес, няколко секунди след като говорим и всичко се разпространява в бежанските лагери." - коментира Валс.

Още по темата

Разширяване на мерките

Нападателите, свързани с ИДИЛ убиха 130 души в координирани нападения из цял Париж през ноември 2015г., което доведе до обявяването на първото извънредно положение във Франция от 10 години насам. Мерките са в сила до 26 февруари. Тази седмица, група експерти на ООН за правата на човека заявиха, че те са "прекомерни и непропорционални".

Френското правителство заяви на 20 януари, че решението дали срокът на извънредното положение да бъде удължен ще бъде обявено "в близките дни". Президентът Франсоа Оланд е готов да съхрани спешните мерки, съгласно конституцията - ход, който ще лиши хората с двойно гражданство от френското, ако бъдат признати за виновни в терористични престъпления.

Премиерът на Франция мисли, че обявената тревога е напълно адаптирано средство към заплахата.

"Този тип анализи винаги са ме изненадвали. Осъзнавате ли, че 130 души са мъртви?" - коментира френският премиер.

Валс заяви, че Франция може да остане отново обект на атаки, след като през последните няколко месеца са осуетени поне шест терористични акта.

fallback
Още от Свят
fallback