fallback

BBC: Убийството на Литвиненко - одобрено от Путин

Великобритания оповести резултатите от разследването на убийството на бившия руски шпионин

21.01.2016 | 17:16 Автор: Мария Аладжова

Убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко през 2006 г. "най-вероятно" е било поръчано от руския президент Владимир Путин, пише BBC News. Заключението е въз основа на доклад на председателя на разследващата комисията сър Робърт Оуен, публикуван онлайн.

Литвиненко беше отровен с токсичния радиоактивен изотоп Полоний-210. Британският вътрешен министър Тереза Мей нарече убийството "безочливо и неприемливо" от гледна точка на международното право.

От руското външно министерство заявиха, че разследването на Оуен, както и заключенията от него са политически обосновани. "Съжаляваме, че виждаме как един напълно криминален случай е политизиран и е поставен в сянката на атмосферата на двустранните отношения", се посочва в съобщението.

В доклада е описано, че двама руснаци - Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, преднамерено са отровили 43-годишния Литвиненко в хотел в Лондон. Убийството е извършено посредством поставяне на отровното вещество в чая на екс руския шпионин.

Оуен заяви, че е убеден в резултатите от разследването, които сочат, че смъртният указ е бил подписан директно от Руската федерална служба за сигурност с одобрението на шефа на службната Николай Патрушев и на руския президент Владимир Путин. По думите на председателя на разследващата комисия Литвиненко е бил ликвидиран заради работата му в британското разузнаване и крикиките към Руската федерална служба и президента.

fallback
Още от Свят
fallback