fallback

Втори случай ебола в Сиера Леоне за по-малко от седмица

Сиера Леоне, Гвинея и Либерия бяха обявени за свободни от ебола страни

21.01.2016 | 09:17 Автор: Ирина Георгиева

За по-малко от седмица властите в Сиера Леоне потвърдиха за втори случай на заболял от ебола, предаде Reuters. Новият пациент е 38-годишна жена. Тя е роднина, която се е грижила за друг, заболял от треската, но починал на 12 януари.

Тестът за ебола на починалия е направен след смъртта му. Новината предизвика тревога в Сиера Леоне и е нов неуспех в опитите за ликвидиране на смъртоносната епидемия в района, отнела живота на 11 300 души.

На 7 ноември 2015г. Сиера Леоне обяви, че в страната няма вече ебола. На 15 януари обаче от здравното министерство на страната обявиха новия случай.

Проучване, финансирано от няколко американски фондации обвинява СЗО в неспособност да се справи с кризата, предизвикана от ебола в Западна Африка.

Документът, поръчан от Paul Allen Familly Foundation, The Ford Foundation, Bill&Melinda Gates Foundation е написан от 17 учени и изследователи от цял свят.

Авторите твърдят, че СЗО е неподготвена за задачата за пази света от болести. Групата твърди, че организацията харчи няколко милиарда долара годишно за подобряване на националните здравни системи не дава никакви гаранции срещу катастрофични рискове.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback