Втори случай ебола в Сиера Леоне за по-малко от седмица

Сиера Леоне, Гвинея и Либерия бяха обявени за свободни от ебола страни

21.01.2016 | 09:17 Редактор: Ирина Георгиева
Втори случай ебола в Сиера Леоне за по-малко от седмица

За по-малко от седмица властите в Сиера Леоне потвърдиха за втори случай на заболял от ебола, предаде Reuters. Новият пациент е 38-годишна жена. Тя е роднина, която се е грижила за друг, заболял от треската, но починал на 12 януари.

Тестът за ебола на починалия е направен след смъртта му. Новината предизвика тревога в Сиера Леоне и е нов неуспех в опитите за ликвидиране на смъртоносната епидемия в района, отнела живота на 11 300 души.

На 7 ноември 2015г. Сиера Леоне обяви, че в страната няма вече ебола. На 15 януари обаче от здравното министерство на страната обявиха новия случай.

Проучване, финансирано от няколко американски фондации обвинява СЗО в неспособност да се справи с кризата, предизвикана от ебола в Западна Африка.

Документът, поръчан от Paul Allen Familly Foundation, The Ford Foundation, Bill&Melinda Gates Foundation е написан от 17 учени и изследователи от цял свят.

Авторите твърдят, че СЗО е неподготвена за задачата за пази света от болести. Групата твърди, че организацията харчи няколко милиарда долара годишно за подобряване на националните здравни системи не дава никакви гаранции срещу катастрофични рискове.