Порошенко и Байдън обсъдиха провеждането на избори в Донбас

Среща в Давос

21.01.2016 | 05:53
Порошенко и Байдън обсъдиха провеждането на избори в Донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко и вицепрезидентът на САЩ се договориха, че споразуменията от Минск са единствен начин за нормализиране на ситуацията в Украйна, съобщи РИА Новости.

Порошенко и Байдън разговаряха на 20 януари на Международния икономически форум в Давос.

„Стигнахме до общия извод, че алтернатива на процеса от Минск не съществува. Договорихме за координирани действия, които да осигурят прекратяване на огъня, свободен достъп за представителите на ОССЕ до границата и за активизация на освобождаването на украинските пленници“, съобщава сайтът на украинския президент.

Срещата е продължила 4 часа

Украйна и САЩ ще координират усилия в подкрепа на политическия процес, включително подготовка на условията за провеждане на избори в Източна Украйна с участието на международни наблюдатели, съобщава украинското Президентство.

Още по темата

Обсъждано бе и енергийното сътрудничество. „Беше подчертано, че Северен поток 2 е чисто политически проект, насочен против Украйна и повечето страни от ЕС. Трябва да обединим усилия, за да го спрем“, каза Порошенко.

Преди това, на среща с турския премиер Ахмед Давутоглу в Давос Петро Порошенко се договориха, че връщането на Крим на Украйна „не само ще възстанови правния статус на полуострова, но и ще сложи край на нарушаването на човешките права от окупационните власти и опасното милитаризиране на полуострова“, съобщава Киев.