fallback

Затварянето на границите струва милиарди: Юнкер

Дебат на холандското председателство в ЕП

20.01.2016 | 15:32

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди, че Шенгенското споразумение е под заплаха, когато страните една след друга затварят границите си и разходите за това ще бъдат огромни.

"За да контролираме моста между Швеция и Дания ще са нужни 300 млн. евро и щетите от закъснения по границите за транспортния сектор, които може да достигнат до 3 млрд. евро.

Ако започне да страда вътрешният пазар, ще се питаме един ден дали наистина имаме нужда от единна валута".

Той призова президента на Съвета да ускори разглеждането на предложението за европейска охрана по границите.

 

Още по темата

Броят на бежанците да намалее до 4-6 седмици

Бежанската криза ще бъде топ приоритет за първите шест месеца на годината, стана ясно от изказването на премиера на Холандия Марк Рюте в началото на дебата на новото председателство в Страсбург. Той предложи да се действа бързо по сделката с Турция, за да се облекчи натиска над европейските външни граници, особено в Гърция и да се намали броят на бежанците.

"Нямаме време. Цифрите не са устойчиви. Нуждаем се от рязко намаление в следващите 6-8 седмици", каза Рюте.

По-голямата част от лидерите на политическите групи в ЕП посочиха бежанската криза в изказванията си в дебата на 20 януари.

Манфред Вебер от ЕНП, лидерът на Алианса на либералите и демократите Ги Верховстад и други казаха, че ЕП е готов да подкрепи предложението на ЕК за създаване на охрана на европейските граници. Те поискаха Съветът да осигури бързо обещаните 3 млрд. евро за Турция, така че Анкара да може да задържи бежанците на своя територия.

Джани Питела от групата на социалистите и демократите настоя Марк Рюте да осигури дългоочакваната гаранция и да подкрепи дългоочаквания общ Гаранционен фонд за гарантиране на депозитите и да подкрепи реформите на корпоративните данъци в Европа, за да могат мултинационалните компании да плащат задълженията си.

Британският депутат Саед Камал каза, че холандското председателство трябва да се насочи към икономическите въпроси и подчерта необходимостта от обединение на капиталовите пазари. Холандският депутат Марсел де Грааф осъди сделката на ЕС с Турция за бежанците и каза, че трите милиарда на ЕС "ще потънат в джобовете в Анкара". Той посъветва Рюте да се върне в Хага и да затвори границите.

 

Още по темата

Растеж и заетост

Другите приоритети на новото председателство включват растеж и заетост, повишаване на стабилността на еврозоната, използване на възможностите на вътрешния пазар - диджитал и услуги и намаляване на "излишните регулации, ограничаващи лица и компании".

"Трябва да постигнем конкретни резултати и да се уверим, че са видими, за да се противопоставим на растящия скептицизъм в Европа. .. Да спазваме обещанията и да се придържаме към договорите би трябвало да е новата нормалност в Европа. Сделката си е сделка", каза Рюте в ЕП.

Той описа свят, в който младите хора виждат ЕС като източник на необмислена намеса в техния живот и отнемане на придобивките им. "Европа трябва да е релевантна към ежедневието на хората. В следващите няколко месеца Холандия иска това да се случи", каза Рюте.

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи схемата за гарантиране на депозитите, която е последният стълб преди завършването на банковия съюз.

"Господин Рюте каза, че председателството на неговата страна ще го подкрепи изцяло", каза Юнкер.

fallback
Още от Свят
fallback