Газпром изпрати сметка на Нафтогаз за Q3 на 2015

Украинската компания трябва да плати 2,5 млрд долара до 10 дни

19.01.2016 | 13:50 Редактор: Мария Аладжова
Газпром изпрати сметка на Нафтогаз за Q3 на 2015

От "Газпром" са изпратили сметка на "Нафтогаз Украйна" за неплатени доставки през третото тримесечие, пише РИА Новости. Сделката, която руската компания предлага на Киев, е от типа "взимаш или плащаш", т.е. от "Нефтогаз" за задължават да платят минималните годишни доставки на газ, независимо от това дали решат да ги приемат или не. От "Газпром" обявиха, че не възнамеряват да променят условията на сделката.

"В съответствие с действащия договор между "Газпром" и "Нафтогаз" от 2009 г., покупателят е задължен да плаща ежегодно минималното годишно количество газ, което през третото тримесечие на 2015 г. възлиза на 10,485 млрд. куб. метра. С оглед на това "Газпром" е съставил сметка за този период в размер на 2,549 млрд. долара", се посочва в съобщението на "Газпром".

От руска страна очакват сумата да бъде изплатена в рамките на следващите десет дни. 

Още по темата

През 2015 г. Украйна постави нов антирекорд, като купи от "Газпром" едва 6,1 млрд. куб. м. газ, пише още РИА. Доставките са били осъществени в периодите януари - юни и от 12 октомври до 24 ноември. Сделката за втория период беше съгласувана между Русия, Украйна и ЕК, в рамките на т. нар. "Зимен газов пакет", който ще продължи да бъде в сила до 31 март 2016 г.

Новото споразумение беше приложено към договора от 2009 г. За разлика от основния договор обаче, в зимния пакет не присъства условието "взимаш или плащаш".

На украинската компания ѝ беше наложена глоба и заради неизплатени доставки на газ за времето от 1 януари 2014 г. до 31 октомври същата година, когато газовият пакет все още не е бил приет. Санкцията е в размер на 8,197 млрд. долара. През юни миналата година, шефът на "Газпром" Алексей Милер посочи, че общата сума, която "Нафтогаз" трябва да плати, съгласно претенциите, представени на вниманието на Арбитража в Стокхолм, възлиза на 36,7 млрд. долара. По-късно стана стана ясно, че сумата всъщност е по-голяма - над 29 млрд. долара.

"Нафтогаз" е национално акционерско дружество, създадено в Киев през 1998 г. Президент на компанията от 2014 г. е Андрей Коболев.