Американските затворници, освободени от Иран са в Германия

САЩ също освободи затворниците, осъдени за нарушение на санкциите

18.01.2016 | 13:02
Американските затворници, освободени от Иран са в Германия

Тримата ирано-американци пристигнаха на 18 януари в Германия, след като напуснаха Техеран в неделя вечерта, съобщи Ройтерс. Освобождаването им стана възможно по сделката между Шесторката и Иран за спиране на ядрената програма на Техеран. След това, на 17 януари бе вдигнато и ембаргото от Иран.

В реч след освобождаването на американците, президентът Барак Обама каза, че споразумението показва какво може да се постигне чрез силната американска дипломация.

Швейцарски самолет превоци Джейсън Резаян, шефът на техеранското бюро на Washington Post, пасторът от Айдахо Саед Абедини и бившия американски морски пехотинец от Флинт, Мичиган Амир Хекмати, както и членовете на семействата им от Техеран до Женева.

Малко след това тримата освободени затворници излетяха за военна база на САЩ в Германия, където кацнаха късно в неделя вечерта, каза представител на Държавния департамент.

Още един ирано-американец бе освободен при същата размяна на затворници, Носратола Хосрави-Рудсари, но той не бе в самолета. Пети затворник, студентът Матю Тревитник бе освободен допълнително в неделя.

Седем ирано-американци, които бяха в затвора в САЩ след обвинения или присъди за нарушение на американските санкции бяха освободени, съобщиха за Ройтерс техните адвокати в неделя.