fallback

Германците протестираха срещу индустриалното земеделие

Докараха трактори в Берлин

16.01.2016 | 20:34

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на Берлин в събота, 16 януари с призив към правителството да спре индустриализацията на селското стопанство в Германия, съобщи Ройтерс.

Демонстрацията бе и против Трансатлантическия търговски и индустриален договор /TTIP/, сделката за свободна търговия между ЕС и САЩ.

Още по темата

Участниците в протеста смятат, че TTIP може да навреди на стандартите за храни, труд и околна среда.

Организаторите съобщиха, че 23 000 души са участвали в протеста от Подсдамер Плац до канцлерството в германската столица.

Над 100 трактора бяха докарани в Берлин за протеста, а някои активисти се бяха облекли в животински костюми.

Протестът се организира всяка година през януари по повод домакинството от Германия на панаира „Зелена седмица“ в Берлин.

Демонстрантите настояха за промяна в земеделската политика на страната.

„Омръзна ни германското правителство да се занимава с износа, ние искаме друга посока. Искаме ферми, вместо земеделска индустрия.

Вече не можем да гледаме как фермите затварят.

Искаме рамкови условия, така че фермерите да могат да се издържат от продукцията си“, каза Йоаким Фриц от инициативата My agriculture.

Сред демонстрантите имаше и група сирийци, които поискаха сваляне на обсадите в Сирия.

„Обсадите в Сирия са хуманитарен проблем, свързан с храната и суверенитета, затова сме тук. Решихме да се включим в протеста, за да покажем солидарността си с нашата кауза в Сирия. Това е обща борба, заедно я водим на тази земя.“, каза Мохамед Абуджахар.

Още по темата

Съпротивата срещу TTIP в Германия се увеличава всяка година. Критиците на договора смятат, че ще предостави твърде много власт на мултинационалните компании за сметка на потребителите и работниците.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback