СЗО потвърди за нов случай на ебола в Сиера Леоне

През януари Сиера Леоне, Гвинея и Либерия бяха обявени за свободни от ебола страни

15.01.2016 | 15:40
СЗО потвърди за нов случай на ебола в Сиера Леоне

СЗО предупреди в петък, 15 януари, че "работата не е приключила" по отношение на епидемията от ебола в Западна Африка след като вирусът отне живота на една жена в Сиера Леоне часове сред като ООН каза, че заразата е ликвидирана, съобщи Ройтерс.

СЗО потвърди новия случай на ебола, но не даде повече детайли по самоличността на починалата жена. Организацията изрази тревога за потенциални нови огнища на болестта.

Въпреки липсата на известни случаи на заразяване в последните два месеца, все още може да има болни от ебола в региона, защото инкубационният период продължава с месеци, съобщи СЗО.

"Имаме информация за жена, починала от ебола. Това е потвърден случай в Сиера Леоне и това засилва посланието към тези страни, изправени пред риска от нови заразявания. Така че работата не е свършила, има опасност от нови случаи. Трябва да сме готови да ги решим", каза Тарек Ясаревич пред репортери в Женева.

Най-смъртоносната епидемия от ебола отне живота на над 11 300 души от 2013. Почти всички жертви бяха в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, но и трите страни бяха обявени за бесопасни.

 

Проучване, финансирано от няколко американски фондации обвинява СЗО в неспособност да се справи с кризата, предизвикана от ебола в Западна Африка.

Документът, поръчан от Paul Allen Familly Foundation, The Ford Foundation, Bill&Melinda Gates Foundation е написан от 17 учени и изследователи от цял свят.

Авторите твърдят, че СЗО е неподготвена за задачата за пази света от болести. Групата твърди, че организацията харчи няколко милиарда долара годишно за подобряване на националните здравни системи не дава никакви гаранции срещу катастрофични рискове.

Докладът дава за пример епидемията от ебола.

"Отчасти проблемът е в начина, по който се възприема заплахата.

Обявена за здравен проблем, изграждането на по-добри защити срещу заплахата на потенциални пандемии често е изтласквано от по-видими и непосредствени приоритети.

В резултат на това много страни оставят недофинансирани здравните си инфраструктури и капацитет.

На глобалните агенции като Световната здравна организация и останалата част от системата на ООН им липсва насоченост и капацитет да осигурят необходимата международна подкрепа и координация", пише в доклада.