Ердоган: Русия иска да създаде "бутикова държава" в Сирия

Според турския президент бомбардировките на Русия в Сирия целят създаване на хибридна държава

12.01.2016 | 16:56 Редактор: Мария Аладжова
Ердоган: Русия иска да създаде

Русия е подготвяла почвата за създаване на "бутикова държава" около провинцията Латакия, заяви президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган, предаде РБК. По информация на Reuters изказването си Ердоган направил на 12 януари пред турски посланици в Анкара.

По думите на Ердоган Русия е започнала да нанася удари върху живущите в провинцията тюркмени, с цел очистване на територията за бъдещата държава. Латакия е главната база на Сирия в Средиземно море. Именно там се намира авиобазата на руските ВВС - Хмеймим.

Това не е първият път, в който турският президент прави подобно твърдение, припомня РБК. През септември 2015 г. същото обвинение беше отправено към Башар Асад:

"Асад иска да създаде "бутикова държава", която да води началото си от Дамаск и да продължи през провинциите Хомас и Латакия", заяви Ердоган, цитиран от Washington Post.

Според Анкара, вследствие на бомбардировките на руските ВВС над северните провинции в Сирия, са загинали хора от тюркменското население, живеещо там. Москва от своя страна увери, че удря единствено по целите на "Ислямска държава" и други терористични организации в региона.

Отношенията между Турция и Русия се влошиха значително след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС.