Русия може да даде убежище на Асад

Интервю на президента Путин за Bild

12.01.2016 | 09:25
Русия може да даде убежище на Асад

Русия може да даде убежище на Асад, ако изгуби изборите и това няма да е по-сложно, отколкото на Едуард Сноудън, каза президентът Путин в интервю за Bild, публикувано от руското Президентство.

На въпрос дали Русия ще даде убежище на Асад, ако изгуби изборите, Путин казва, че е рано да се обсъжда този въпрос.

„На господин Сноудън дадохме убежище, което бе по-сложно, отколкото да дадем на Асад“.

„Първо трябва да дадем на сирийския народ възможност да си каже думата. И ви уверявам, че ако стане по демократичен начин, може би няма да бъде нужно Асад да заминава някъде. И няма да е важно дали е президент или не“.

В интервюто за Билд, дадено от Сочи, руският президент коментира и ситуацията в Сирия, отношенията НАТО-Русия и кризата в отношенията с Турция.

 

Още по темата

НАТО-Русия

За сътрудничеството с НАТО Путин казва, че то не е било прекъсвано в рамките на Съвета Русия-НАТО и Русия е „готово сме да работи с всички, ако има предмет за съвместно обсъждане“.

„Любовта може да бъде щастлива, ако е взаимна. Ако с нас не искат да работят, значи няма нужда“.

 

Още по темата

Турция

На въпрос за отношенията с Турция след свалянето на военния самолет Су-24 над сирийската граница и все по-честото доближаване на военни кораби на двете страни и дали „студената война“ ще прерастне в „гореща“, Путин казва, че никой не е нападал Турция.

Според него турското ръководство трябва да обясни на Русия „извършеното военно престъпление“ във връзка със „свалянето на бомбардировача, нанасящ удари по тероритсите“.

„НАТО трябва защитава членовете си, но никой не е нападал Турция“.

 

Още по темата

Сирия

Путин каза, че Русия не иска ситуацията в Сирия „да се развива както в Либия и Ирак. „Трябва с всички сили да се помогне на легитимната власт в страните от региона. Включително и Сирия.. Но не да оставим нещата какви то са. На базата на тази стабилизация, разбира се, да се проведат политически реформи“.

Запитан какво мисли за обвиненията на Запад, че руската армия в Сирия се бие не с Ислямска държава, а с бунтовниците, които водят война с Асад и дали не бомбардира тях, Путин казва, че това са лъжи.

„Всички те лъжат. Видеоматериалите, които се появяват в подкрепа на тази теза ги имаше още преди нашите летци да започнат да нанасят удари по позициите на терористите. Но нашие критици не го забелязват“.

Путин даде за пример бомбардировката на американските пилоти, които „по грешка нанесоха удар по болница в Афганистан, Кундуз, на Лекари без граница“.

„Тези фалшификати се тиражират постоянно – по повод на това, че нашите пилоти нанасят удари по цивилни обекти. Ако се преброят „живите нефтопроводи“, които се състоят от хиляди бензиновози и нефтовози за мирни обекти, тогава да, можем да кажем, че летците ни нанасят удари по такива обекти, но тях ги бомбардират всички – и американци, и французи, който си пожелае“.

Цялото интервю на официалния сайт на Кремъл.

/Снимка: kremlin.ru/


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма