Хуманитарната помощ пристигна в Мадая

400 души трябва да се евакуират по здравни причини

12.01.2016 | 08:48
Хуманитарната помощ пристигна в Мадая

Международният комитет на Червения кръст съобщи в понеделник, че започва да прехвърля хуманитарна помощ за около 60 000 жители на три обсадени градове в Сирия, предава Ройтерс.

Натоварени с храни, медикаменти, одеяла и други материали 49 камиона пристигнаха в град Мадая, в покрайнините на Дамаск и във Фуа и Кефрая, които са на турската граница.

Данните показват, че ооло 40 000 жители на Мадая и други 20 хиляди във Фуа и Керфая са в трудно положение.

„Успяхме да стигнем до Мадая с хуманитарната помощ и първите ни впечатления са много лоши. Има много хора на улиците, някои от тях ни се усмихват и ни махат, но мнозина са твърде слаби и уморени“, каза говорителят на ICRC Павел Кжишек, цитиран от Ройтерс.

Международния комитет на Червения кръст каза, че хуманитарната помощ, предвидена да стигне за няколко дни е активен напредък, но е необходимо осигуряването на достъп за помощ на десетки хиляди души в обсадените райони.

 

По данни на ООН Мадая е получавала хуманитарна помощ през 2015.

Върховният комисариат за бежанците на ООН също участва в хуманитарната акция.

ООН смята, че около 4,5 млн. души живеят в изолирани райони в Сирия, като 400 000 души в 15 обсадени градове не могат да получат помощи.

ООН съобщава, че една десета от хуманитарните планове са одобрени през 2015.

 

Още по темата

400 души за евакуация в Мадая

Около 400 цивилни в Мадая имат нужда от евакуация по медицински причини и ООН поиска разрешение от сирийското правителство, съобщи АФП, позовавайки се на дипломатически източници.

Цивилните трябва да се евакуират „поради смъртна опасност“ и заради недохранване или „други медицински проблеми“, каза шефът на хуманитарните операции на ООН Стивън О’Брайън. За да бъдат евакуирани в безопасност по суха или въздух, трябва да се получи гаранция от правителството и „от други страни“.

Според Лекари без граница 28 цивилни са загинали от глад от началото на декември.

„Важно е да се отбележи, че обсадата /на цивилно население с цел предизвикване на глад е военно престъпление“, каза испанският посланик Роман Озаргун Маркеси. Той оцени позитивно разрешението, дадено от Дамаск за доставка на хуманитарна помощ за Мадая.