fallback

Принцеса Кристина от Испания на съд за данъци на 11 януари

Съпругът й е обвинен в пране на пари

08.01.2016 | 17:08

Принцеса Кристина Бурбонска, сестрата на испанския крал Фелипе VI ще се изправи пред съда в понеделник, 11 януари, за да отговори на обвиненията в данъчни измами, съобщи Ройтерс.

Кристина е първият член на кралското семейство, някога пращан на съд.

50-годишната сестра на краля и още 17 души са обект на разследване, продължило пет години във фондация Noos.

Благотворителна организация е оглавявана от съпруга й, бившият олимпийски хандбалист Урдангарин, който също е обвинен в пране злоупотреба с милиони евро публични срества.

Прокуратурата твърди, че част от парите са били преведени на компания, мажоритарна собственост на Кристина и Урдангарин.

Подробности за разследването се появиха в разгара на икономическата криза в Испания, в момент, когато страната се бореше с рекордно висока безработица и икономии.

Кристина е обвинена в съучастие в данъчни измами. Урдангарин е обвинен в пране на пари и измама, което може да му донесе до 19г. затвор. И двамата отричат обвиненията.

 

Пред февруари 2014 Кристина отговори на пред съда на въпроси по делото Noos. Тя стана първата обвиняема от кралското семейство от възстановяването на монархията в Испания през 1975 след смъртта на Франко.

Миналата година обвиненията в измама бяха запазени, но отпадна обвинението за пране на пари срещу Кристина.

През юни 2015 крал Фелипе отне титлата херцогиня от сестра си и й оказа натиск да се откаже от наследническите си права, за да бъде съдена.

 

47-годишният крал, коронован през 2014 след абдикацията на баща си, Хуан Карлос е решен да възстанови доброто име на семейството, очернено от скандалите за измами.

Повечето испанци смятат, че принцеса Кристина трябва да бъде съдена, съобщава Ройтерс.

fallback
Още от Свят
fallback