Принцеса Кристина от Испания на съд за данъци на 11 януари

Съпругът й е обвинен в пране на пари

08.01.2016 | 17:08
Принцеса Кристина от Испания на съд за данъци на 11 януари
Принцеса Кристина от Испания на съд за данъци на 11 януари

Принцеса Кристина Бурбонска, сестрата на испанския крал Фелипе VI ще се изправи пред съда в понеделник, 11 януари, за да отговори на обвиненията в данъчни измами, съобщи Ройтерс.

Кристина е първият член на кралското семейство, някога пращан на съд.

50-годишната сестра на краля и още 17 души са обект на разследване, продължило пет години във фондация Noos.

Благотворителна организация е оглавявана от съпруга й, бившият олимпийски хандбалист Урдангарин, който също е обвинен в пране злоупотреба с милиони евро публични срества.

Прокуратурата твърди, че част от парите са били преведени на компания, мажоритарна собственост на Кристина и Урдангарин.

Подробности за разследването се появиха в разгара на икономическата криза в Испания, в момент, когато страната се бореше с рекордно висока безработица и икономии.

Кристина е обвинена в съучастие в данъчни измами. Урдангарин е обвинен в пране на пари и измама, което може да му донесе до 19г. затвор. И двамата отричат обвиненията.

 

Пред февруари 2014 Кристина отговори на пред съда на въпроси по делото Noos. Тя стана първата обвиняема от кралското семейство от възстановяването на монархията в Испания през 1975 след смъртта на Франко.

Миналата година обвиненията в измама бяха запазени, но отпадна обвинението за пране на пари срещу Кристина.

През юни 2015 крал Фелипе отне титлата херцогиня от сестра си и й оказа натиск да се откаже от наследническите си права, за да бъде съдена.

 

47-годишният крал, коронован през 2014 след абдикацията на баща си, Хуан Карлос е решен да възстанови доброто име на семейството, очернено от скандалите за измами.

Повечето испанци смятат, че принцеса Кристина трябва да бъде съдена, съобщава Ройтерс.