Турция протестира пред посланика на Иран

Анкара се възмути от публикации за връзка между Ердоган и саудитските екзекуции

08.01.2016 | 07:52
Турция протестира пред посланика на Иран

МВнР на Турция протестира пред посланика на Иран и поиска да се прекратят публикациите в ирански медии, свързващи екзекуциите в Саудитска Арабия в неотдавнашната визита на турския президент, съобщи Ройтерс.

Анкара се възмути от появата в иранските медии на съобщения за връзка между масовите екзекуции на шиити в Саудитска Арабия и визитата на президента Ердоган в Риад.

„Ние решително осъждаме обвързването на неотдавнашното посещение на нашия президент и екзекуциите в Саудитска Арабия, които се появиха в публикации в медиите, свързани с ирански официални органи“, казва МВнР на Турция.

В изявлението се осъждат забележките, които обвиняват директно президента Ердоган и се казва, че те са насочени към създаване на негативен образ на президента в очите на иранския народ.

Миналата седмица президентът Ердоган посети за два дни Саудитска Арабия, където се срещна с крал Салман и обсъди сирийската криза и енергийното сътрудничество между двете страни.

В четвъртък Ердоган оцени екзекуциите в Саудитска Арабия като вътрешни работи на кралството.

„Вярвам, че това, което стана в Саудитска Арабия е вътрешен въпрос. Те решиха. 46 от екзекутираните са сунити и са екзекутирани са връзки с Ал-Кайда. Един от тях бе шиитски духовник. Решението бе взето и Саудитска Арабия го изпълни. Това е тяхно решение. Без значение дали го одобрявате или не“, каза Ердоган в парламента в Анкара на 6 януари.

„400 000 души са убити в Сирия. Тези, които мълчат за това сега предизвикват смут заради тази екзекуция. Защо не казвате нищо за Сирия?“

На 2 януари Саудитска Арабия съобщи за екзекуцията на 47 шиити, осъдени в Риад за тероризъм. Сред тях бе и шиитският духовник Нимр ал-Нимр, което предизвика вълна от възмущение по света, включително и в Иран.

Иранският парламент призова МВнР на Иран да понижи нивото на дипломатически отношения със Саудитска Арабия, а министерството изпрати официален протест в Риад.

На 3 януари ирански демонстранти нападнаха посолството на Саудитска Арабия, запалиха го и извършиха погром в помещенията. В отговор Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран.

На 4 януари външният министър Адел ал-Джубейр каза, че Риад прекратява полетите с Иран и двустранните търговски отношения и забранява на гражданите си да пътуват до Техеран.