fallback

Кери смята, че сделката с Иран ще стане рано или късно

САЩ и Китай работят по мерките в отговор на севернокорейския тест

07.01.2016 | 22:54

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че изпълнението на иранската ядрена сделка ще стане „рано или късно“, и че работи с Китай по стъпките за решаване на кризата със севернокорейския ядрен тест, съобщи Ройтерс.

Кери обобщи дипломатическите постижения през изминалата година и заяви, че сделката с Иран „рано или късно“ ще стане, посочвайки напредъка в преговорите за спиране на сирийската война и уверявайки, че САЩ продължават да работят с Китай по ограничаване на достъпа на Северна Корея до ядрено оръжие.

Още по темата

Иран

„Тази сутрин говорих с иранския външен министър Зариф не само по въпроса на изпълнението, но и за отношенията между Саудитска Арабия и Иран. Но външният министър даде да разбера, че смятат да изпълнят задълженията си по отношения на сделката по-най-бързия начин. В момента самите ние работим по осигуряване на подготовката за този ден. Смятам, че ще дойде – без да съм точен – рано или късно“, каза Кери.

„С наближаването на деня на изпълнение на договора очевидно нашата задача е да продължим да осигуряваме изпълнението, като в същото време следим иранската активност – ракетната активност или други в региона. И ще продължаваме да го правим, уверявам ви, както и че ще продължаваме да настояваме за връщането на американците, които бяха несправедливо задържани“, добави той.

 

Още по темата

Северна Корея

Кери каза, че продължава да работи с Китай по мерките за севернокорейския ядрен тест от сряда, 6 януари.

„Днес разговарях с външния министър Уонг И. Обсъдихме различни възможности и начини, по които да продължим. Разбрахме се, че не може да продължава така и че ще работим в тясно сътрудничество, за да определим мерките, които можем да предприемем, за да се справим с нарастващите тревоги около ядрения тест“, каза той.

Преди това Кери написа в Туитър, че тестът на Северна Корея е нарушение на многобройни резолюции на Съвета за сигурност на ООН и сериозна заплаха за международния мир и сигурност.

North Korea’s highly provocative act is a flagrant violation of multiple UNSC resolutions and a grave threat to int'l peace & security.

— John Kerry (@JohnKerry) January 6, 2016

Санкции

Председателят на камарата, републиканецът Пол Райън не даде точен график за вота на отдавна отлагания закон, но източник от Конгреса каза, че се гласуването се очаква още в понеделник, съобщава Ройтерс.

Лидерът на демократите в камарата, Нанси Пелоси каза, че републиканците, които имат мнозинство, вероятно ще придвижат предложенито още следващата седмица и че демократите ще го подкрепят.

Тя каза, че има силна подкрепа от двете партии за закона.

Мярката ще бъде насочена срещу банки, подкрепящи севернокорейската ядрена програма и ще разрешава замразяване на активи, пряко свързани с незаконната дейност на Пхенян. Освен това ще наказва компании, осигуряващи твърда валута на Северна Корея.

Няма съобщения дали Сенатът планира да обсъди подобен закон. Сенаторите се връщат след ваканцията си едва другата седмица.

За да стане закон, предложението трябва да мине през двете камари и да бъде подписано от президента Обама.

fallback
Още от Свят
fallback