fallback

Кола-бомба уби десетки войници в Либия

Пратеникът на ООН призова към единство срещу тероризма

07.01.2016 | 16:41

Над 50 души загинаха при експлозия в тренировъчен център в либийския град Злитен, съобщи Ройтерс, цитирайки местните власти и лекари.

Повече от 200 са ранени.

Според Ал Арабия жертвите са 70 души.

В зоната на нападението е имало стотици новобранци, събрани на церемония в чест на приключване на обучението им.

Нито една организация не е поела отговорността за атентата.

По-рано в Злитен се опитваха да проникнат членове на местния клон на Ислямска държава, съобщи АП.

 

Болницата в Злитен е препълнена и здравното министерство нареди други пет да поемат ранените - в Триполи и Мисурата, на 60 км източно. Здравните власти събират кръводарители.

Според Аамак, медийна организация, свързана с ИДИЛ ислямистите стоят зад "мъченическата операция", въпреки че отговорност за атентата не е поет.

Специалният пратеник на ООН за Либия, Мартин Коблер осъди атентата, който описа като самоубийствен в туитър и призова либийците "спешно да се обединят в борбата с тероризма".

 

I condemn in the strongest terms today's deadly suicide attack in Zliten, call on all Libyans to urgently unite in fight against terrorism

— Martin Kobler (@KoblerSRSG) January 7, 2016

 

Още по темата

Хаос

Враждуващите две правителства в Либия подписаха споразумение през декември /Римската декларация от 13 декември 2015/ за формиране на правителство на националното единство. Но в първите дни на 2016 президентът на Генералния национален конгрес Нури Абу Самаин и съюзниците му отхвърлиха призива на Коблер за подкрепа на либийското политическо споразумение.

В интервю за LibyanHerald Коблер каза, че очакванията са малки, но няма да се откаже.

"Ще лобирам за подкрепа за либийския политически договор", каза Коблер.

В интервюто си той описва ситуацията в Либия като "анархия, хаос".

Мирният договор трябва да бъде приет от двете страни до 16 януари. След това ООН и международната общност ще очакват Триполи и Бейда да предадат "министерствата, документите и парите си". Централната банка, националната петролна корпорация и инвестиционната агенция ще се управляват от правителството на националното единство.

 

В последните няколко дни въоръжени групировки ежедневно извършват нападения около петролните терминали по крайбрежието на Либия. Те се опитват да превземат Рас Лануф и петролната инфраструктура, за да си осигурят финансиране.

Групировките се обявиха за либийския клон на Ислямска държава.

 

fallback
Още от Свят
fallback