Южна Корея поиска оръжие от САЩ

Телефонен разговор между двамата президенти

07.01.2016 | 08:44
Южна Корея поиска оръжие от САЩ

Южна Корея преговаря със САЩ за разполагане на стратегическо оръжие на Корейския полуостров, съобщи Ройтерс, цитирайки висш южнокорейски представител. Съобщението бе направено в четвъртък, ден след като Северна Корея съобщи на 6 януари за успешен тест на водородна бомба.

САЩ и оръжейни експерти изразиха съмнение дали тестът в Северна Корея е бил на толкова напреднало оръжие, както Пхенян твърди. Появиха се призиви за нови санкции над режима на Ким.

Подземната експлозия ядоса Китай, който не бе предупреден като най-важният съюзник на Северна Корея. Тестът разтревожи и Япония, чийто премиер каза на президента Обама по телефона, че има нужда от твърд глобален отговор, съобщи агенция Kyodo.

Обама разговаря с южнокорейския президент Пак Гън Хе.

Южнокорейски военен източник съобщи за Ройтерс, че двете страни са обсъждали разполагането на стратегически активи на разделения полуостров, но не даде по-точни детайли.

След като Северна Корея за последен път тества ядрено устройство през 2013 Вашингтон изпрати два бомбартировача В-2 стелт в Южна Корея. След това Пхенян отвърна със заплаха от ядрен удар срещу САЩ.

Съветът за сигурност на ООН осъди единодушно ядрения тест на Северна Корея на заседание, свикано по искане на САЩ и Южна Корея на 6 януари.

В севернокорейската столица се проведе многохилядна демонстрация в четвъртък в подкрепа на лидера Ким Чен Ун.