fallback

Топ генерал от САЩ на преговори в Турция

Ген. Джоузеф Дънфорд е председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ

06.01.2016 | 18:46

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд пристигна в Турция, съобщи Гласът на Америка. Анкара е съюзник на водената от САЩ война срещу Ислямска държава, но посещението на ген. Дънфорд започва в момент, когато Турция е разтревожена от напредването на сирийските кюрди.

Войната срещу ИДИЛ се очаква да бъде основна тема в разговорите на генерала. Турция, която граничи със Сирия и Ирак е смятана от Вашингтон за ключ в битката с джихадистите.

Политическият анализатор Семир Идиц от Джумхуриет обаче казва, че Дънфорд е наясно, че сътрудничеството между партньорите в НАТО не е лесно, съобщава VOA.

"Имаше трудности в миналото и днес те продължават, поради факта, че американците са се съюзили с кюрдски елементи в Сирия, с които Турция няма споразумение", казва журналистът. "Но днес сътрудничеството е много по-голямо отпреди година-две", казва той, цитиран от американската агенция.

 

Анадолската агенция съобщава, че визитата на ген. Дънфорд започва на фона на нарастващото напрежение между Иран и Саудитска Арабия заради екзекуцията в Риад на 2 януари на 47 души, обвинени в тероризъм, сред които виден шиитски духовник, шейх Нимр. Изпълнението на смъртната присъда предизвика палеж в саудитското посолство в Техеран и евакуацията на дипломатите от страната.

След това Саудитска Арабия прекъсна дипломатически отношения с Иран. Последваха я Бахрейн, Судан и Кувейт. Саудитските полети за Иран спряха.

fallback
Още от Свят
fallback