fallback

Вашингтон се усъмни в твърденията на Северна Корея

От Белия дом отбелязаха, че следят ситуацията в "тясно сътрудничество с регионалните си партньори"

06.01.2016 | 13:34 Автор: Мария Аладжова

Вашингтон се усъмни в правдивостта на твърденията на Северна Корея за успешен тест на водородна бомба, пише РБК, позовавайки се на информация на AP. 

Още по темата

"Въпреки че не можем да потвърдим тази информация, осъждаме всякакви нарушения на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и отново апелираме към Северна Корея да съблюдават международните си задължения", заяви официалният представител на Съвета за национална сигурност на САЩ Нед Прайс.

От Белия дом отбелязаха, че следят ситуацията в "тясно сътрудничество с регионалните си партньори". По думите на Прайс "Вашингтон е бил информиран за сеизмична активност на Корейския полуостров, в околностите на севернокорейския изпитателен ядрен полигон и са чули потвържденията на Пхенян за провели се ядрени изпитания".

По думите на представителя на Съвета за национална сигурност на САЩ, от началото на 2006 г. Северна Корея е провела три ядрени изпитания, но американското правителство нееднократно е давало да се разбере, че не възнамерява да признава страната за ядрена сила. "Ние предложихме да охраняваме и защитаваме нашите съюзници в този регион, включително и Република Корея, съответно ще реагираме на всяка севернокорейска провокация", заключи Прайс.

Председателят на Комитета по външни работи на руската Дума Константин Косачов написа във "Фейсбук", че действията на Северна Корея пряко засягат сигурността на Русия. "Ако се окаже, че информацията за ядрения тест не е фалшива, както вече няколко пъти се оказа, а данните от обективния контрол до този момент свидетелстват за обратното, то става въпрос за поредното нарушение на духа на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити", написа той. 

Френският президент Франсоа Оланд също осъди опитите на Северна Корея да разработи ядрено оръжие. Париж определя действията на страната като "неприемливо нарушение на резолюцията на Съвета по сигурност на ООН", предава Reuters.

Северна Корея обяви днес, че е провела успешен тест на водородна бомба, като подчерта, че оръжието ще бъде използвано само в случаи на външна агресия.

fallback
Още от Свят
fallback