fallback

Die Welt: Екстрадирането на бежанци струва повече от луксозна почивка

Според германския закон разходите за депортирането са за сметка на чужденеца

05.01.2016 | 10:07 Автор: Ирина Георгиева

Екстрадирането от Германия на един бежанец е по-скъпо от една луксозна почивка, пише германският ежедневник Die Welt. Според закона разходите за депортирането са за сметка на чужденеца.

Още по темата

Кандидатите за убежище в Германия, обикновено имат малко пари и принудителното им изселване от страната остава за сметка на държавния бюджет. През 2015г. в Берлин 98% от разходите не са заплатени от депортирането.

Законодателството е ясно в национален мащаб. В параграф 66 от Закона за пребиваването на бежанци е посочено, че "разходите, възникнали за отхвърлянето, връщането или депортирането на чужденеца, са за негова сметка". В някои държави дори говорителите на вътрешните министерства не са чували за това. Например във федералните германски провинции Бавария и Северен Рейн-Вестфалия не знаят точно колко пари се харчат за екстрадиране. По този начин парите, отделени за Бавария през 2014г. бяха около 1,2 млн.евро, докато в началото на декември 2015г. вече достигнаха до 2,5 млн. евро. В това число не влизат разходите за персонал на миграционните служби. Депортациите от Северен Рейн-Вестфалия през 2014г. са стрували около 2,6 млн. евро, а през декември 2015г. достигат до 4,4 млн. евро.

Статистиката от Берлин показва, че депортацията само на един човек струват повече, отколкото германски гражданин плаща за луксозна почивка. 

fallback
Още от Свят
fallback