fallback

Търговците на оръжие в САЩ ще проучват досиетата на клиентите

Разрешение трябва да имат оръжейните магазини и търговците в интернет

05.01.2016 | 07:31

Белият дом обяви програмата за промени в правилата за продажба на оръжие в САЩ. Търговците вече ще трябва да проучват подробно биографията на клиентите. Освен това за работа на този пазар ще бъде необходим лиценз.

Разрешение трябва да имат оръжейните магазини и търговците в интернет.

ФБР ще проверява биографиите на потенциалните клиенти, за което Обама ще поиска Конгресът да увеличи с 50% щата на съответния отдел и да отдели още 200 млн. долара за увеличение на достъпа до данните за психическото състояние на американците.

Обама ще разкаже подробно за инициативата си в ТВ обърщение в сряда.

Правото на носене на оръжие в САЩ се гарантира от Втората поправка. Демократите настояват търговията с оръжие да бъде запазена, но с ограничения. Републиканците обвиняват Белия дом в нарушение на правата на гражданите.

 

В Белия дом на 4 декември Обама каза, че преди Нова година е обсъдил със службите и съветниците си какво може да се направи за спиране на насилието в САЩ.

Американският президент смята да продължи с инициативите за контрол на оръжията, защото е уверен, че спазват Втората поправка на Конституцията на САЩ, съобщи Ройтерс.

На 6 януари Обама ще обяви, че предложението за повече контрол над носенето на оръжие спазва конституционните права на гражданите и ще бъде внесено в следващите няколко дни.

„Ще се уверим, че хората ясно разбират кое може да промени нещата и ще го направим. И въпреки че трябва да сме много ясни, че това няма да реши всяко престъпление в тази страна, няма да спре всяка масова стрелба, няма да скрие всяко оръжие от ръцете на престъпниците, това може да спаси човешки живот и да спести мъката и загубата на семействата, които ги преживяха, защото погрешните хора притежаваха огнестрелно оръжие“.

В изявление преди изказването на Обама президентът на камарата на представителите Пол Райън критикува крайните действия за контрол над оръжията.

„Наранени сме от последните жестокости в нашата страна, но никаква промяна, каквато президентът предвижда, не би ги предотвратила. Виждаме постоянно, че причината за тези нападения е умствено заболяване и трябва да търсим начини да решим този проблем. Трябва и по-добре да прилагаме законите, за да държим оръжията далеч от ръцете на престъпниците“, се казва в разпространеното съобщение.

Президентът Обама, който няколко пъти не успя да промени закона за огнестрелното оръжие в САЩ направи проблема свой приоритет през новата година. Той смята да действа чрез укази.

fallback
Още от Свят
fallback